Όλες οι υπηρεσίες

Το πένθος και η σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης
Οι άνθρωποι ορίζουμε την ταυτότητα μας μέσω των διαπροσωπικών σχέσεων. Η διακοπή κάποιας σημαντικής για εμάς σχέσης οδηγεί σε αυτό που ονομάζουμε πένθος. Το πένθος λοιπόν είναι η φυσιολογική αντίδραση απέναντι στην απώλεια. Πενθούμε, στην ουσία θρηνούμε την απώλεια κάποιων αγαπημένων προσώπων και την διακοπή σημαντικών σχέσεων. Συνήθως, όσο πιο σημαντική είναι η απώλεια τόσο πιο έντονο είναι το πένθος.
Το πένθος περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τόσο συναισθημάτων όσο και αντιδράσεων όπως για παράδειγμα λύπη, θυμός, φόβος, απελπισία, ενοχές κ.α. Σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε οτι ο κάθε άνθρωπος βιώνει με διαφορετικό τρόπο την απώλεια εμφανίζοντας διαφορετικά συναισθήματα και αντιδράσεις. Σύμφωνα με την ψυχίατρο Elisabeth Kübler-Ross, όταν βιώνουμε μια απώλεια συναντάμε τα 5 στάδια του πένθους. Τα οποία είναι ανθρώπινες αντιδράσεις που ενεργοποιούνται από τον ψυχικό πόνο σε όσους περνούν από την διαδικασία του θρήνου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος πρέπει να περάσει από αυτά διαδοχικά ή ότι πρέπει να τα βιώσει όλα για να βγει από το πένθος του.
Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε αυτά:
Αυτό που παρατηρείται είναι μια εναλλαγή ανάμεσα στα στάδια όπου το άτομο έχει συχνές αλλαγές στην διάθεση του και ανάμεικτα συναισθήματα. Τα στάδια αυτά δεν αποτελούν μια αυστηρή διαδικασία που ενεργοποιείται σε όλους όσους θρηνούν και καλό θα ήταν να μην αναρωτιέται κάποιος σε ποιο στάδιο βρίσκεται ή αν θρηνεί με «σωστό» τρόπο.
Παρόλο που δεν υπάρχει τρόπος να μην βιώσουμε τα δυσάρεστα αυτά συναισθήματα υπάρχει τρόπος να τα διαχειριστούμε:
Συνοψίζοντας , σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι αν το πένθος δεν λάβει την απαιτούμενη προσοχή και παραμείνει ανέκφραστο και ανεπεξέργαστο μπορεί να προκαλέσει πιο μόνιμες συνέπειες όπως είναι η κατάθλιψη , το άγχος , σωματικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου κ.α.
Σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας τον απαιτούμενο χρόνο για να επεξεργαστεί τα καινούργια δεδομένα καθώς και χώρο για να εκφραστούν τα δυσάρεστα συναισθήματα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να ενισχύσουμε την αυτοφροντίδα και να αναζητήσουμε στήριξη που χρειαζόμαστε είτε σε οικεία πρόσωπα είτε σε κάποιον ειδικό.
Πένθος & Παιδί
Συνήθως τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση με τον θάνατο απ´ ότι πιστεύουμε. Ο θάνατος υπάρχει μέσα στα παραμύθια, στα παιχνίδι και μέσα στην καθημερινότητα τους. Ωστόσο η διαχείριση του διαφέρει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εκτός από την ηλικία , σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της έννοιας του θανάτου παίζουν η νοητική και συναισθηματική κατάσταση του παιδιού, η προσωπικότητα, το περιβάλλον που ζει και τα προσωπικά του βιώματα σε σχέση με τον θάνατο. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά εκφράζουν τον θρήνο τους με έργα και λιγότερο με λόγια, για αυτό και δυσκολεύονται να ζητήσουν στήριξη. Μην διστάσετε λοιπόν να αναζητήσετε στήριξη και συμβουλή για το πως να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση αυτή. Η συζήτηση με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει το παιδί και την οικογένεια γενικότερα να προσαρμοστούν στη νέα αυτή κατάσταση.
Ζαφειράκη Άννα, Ψυχολόγος
email: [email protected]
Τηλέφωνο: 6982461405
Το Γραφείο μας διαθέτει έμπειρο προσωπικό ψυχολογικής υποστήριξης για τους πελάτες του
Για οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια χρειαστείτε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς στο 28310 25825 ή ακόμη και να μας επισκεφθείτε στο γραφείο μας.
Υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης
Λωρίνα Γκαράνη, Ειδική Παιδαγωγός και συνεργάτες
email: [email protected]
Τηλέφωνο: 6982726654, 2831401289
